Copyright © All Rights Reserved
PRHS RESEARCH FOUNDATION AMSTERDAM
De (re)constructieve chirurgie is een ander belangrijk onderwerp. Hierbij gaat het om herstel van (grote) defecten na bijvoorbeeld kanker of trauma. Een belangrijk thema is het optimaliseren van borstreconstructie-operaties bij vrouwen die vanwege (preventie van) borstkanker een (deel van de) borst moeten missen.
VUmc huisvest het enige centrum in Nederland voor mensen met een geslachtsidentiteitstoornis. De behandeling van patiënten met deze aandoening wordt gedaan met een multidisciplinair team. Hieronder vallen ook gespecialiseerde plastisch chirurgen die, in samenwerking met andere chirurgische specialisten, geslachtsveranderende operaties uitvoeren. Dit zijn zeer complexe ingrepen. Sommige van deze ingrepen zijn ook relevant voor patiënten met aangeboren of verworven (bijvoorbeeld als gevolg van kanker) aandoeningen. Het optimaliseren van chirurgische technieken, maar ook het genereren van de juiste weefsels door middel van regeneratieve technieken, is onderwerp van wetenschappelijk onderzoek.
Het onderzoek van de afdeling PRHC VUmc maakt onderdeel uit van de onderzoeksinstituten MOVE (regeneratieve geneeskunde) en EMGO+ (klinimetrie, behandeling evaluatiestudies, Kwaliteit van Leven- en kosteneffectiviteitstudies).
PLASTISCHE CHIRURGIE BINNEN VUMC
Binnen de afdeling Plastische-, Reconstructieve- en Handchirurgie (PRHC) van VUmc neemt wetenschappelijke onderzoek naast zorgtaken en onderwijs een steeds belangrijker plaats in. Specialisten en onderzoekers streven gezamenlijk naar een verbetering van de behandelmogelijkheden voor de patient. De onderzoeksonderwerpen sluiten aan bij de speerpunten van de afdeling, t.w.
PRHC VUmc is in het bijzonder geinteresseerd in regeneratieve geneeskunde. Onderzoek wordt gedaan naar het regeneren van huid bij grote (brand)wonden. Ook wordt gekeken naar de regeneratie van onderliggende steunweefsels, zoals bijvoorbeeld kraakbeen in oren en neus en vetweefsel.